AYURVEDA TIBBINA GÖRE SAĞLIKLI VE GENEL ZAYIFLAMA
Ayurveda Nedir?
Dünyanın en eski tıbbi yöntemlerinden biri olarak kabul gören ayurveda, binlerce yıl önce Hindistan’da ortaya çıkmıştır. Ayurvedanın en temel gayesi beden, zihin ve ruhu bütünleştirmekle beraber dengeye getirmektir. Tek bir işleyiş biçimi veya ürün, ayurvedayı tanımlamak için yetersizdir. Çünkü ayurveda; özel diyetler, masajlar ve şifalı bitkiler de dâhil olmak üzere çok türlü terapiler ile kişiye göre uyarlanan bütünsel bir yaklaşımı ifade etmektedir. Ayurveda “İnsan ne yerse odur” yaklaşımını benimsemektedir. Ayurvedaya göre sağlıklı bir hayatın ana unsurları; sağlıklı bir diyet, egzersiz, meditasyon ve detoksifikasyondur.
Ayurvedik Beden Tipi Nedir?
Ayurvedik terapinin ana unsurlarının başında bedenin “dosha” adı verilen üç ana tipe bölünmesi gelmektedir. Bu tipler; Vata, Pitta ve Kapha’dır. Tüm insanlarda dosha tiplerinden biri baskındır ve her doshanın kendine has bir hayat biçimiyle uyum içinde fonksiyonlarını sürdürdüğü kabul edilmektedir.
Vata, sinir sistemini harekete geçiren havayı; pitta, sindirim sistemini düzenleyen ateşi; kapha ise besin maddelerini dolaşım sistemine taşıyan suyu temsil etmektedir. Bu doshaların dengeden çıkması hastalıklara sebebiyet verebilir. Sağlıklı bir yaşam için bireyin kendi dosha tipini bilmesi büyük önem taşımaktadır.
Ayurvedik Muayene Nasıl Yapılır?
Ayurvedik uzmanlar türlü tanı metotlarıyla bireyde hangi doshanın baskın olduğunu tespit eder ve o bireyi baskın olan doshasına uygun yaşam biçimine yönlendirirler.
Ayurvedik tıpta hastalığın tanısı hastanın gözle, elle muayenesi ve sorgulanmasıyla gerçekleştirilmektedir. Muayenenin kapsamı; nabız, idrar, dışkı (gaita), dil, göz ve deri teşhisi, konuşma ve ses teşhisi, genel görünüş teşhisini içermektedir. Bunlara ek olarak hazım kapasitesi, bireysel alışkanlıklar, bedenin fiziki görseli, kişinin direnci de göz önünde bulundurulmaktadır.
Ayurvedik Beslenme Nedir?
Ayurvedik beslenme ilkeleri en ideal düzeyde sindirim, sağlıklı doku oluşumu ve iyi olma durumundan yararlanarak, bütünsel sağlık seviyesini arttırma düşüncesinde olan her birey için geçerlidir. Ayurvedik beslenmenin temeli iltihap önleyici beslenme biçimine dayanmaktadır. Ayurveda sindirime büyük önem vermektedir. Vücudun sağlıklı maddeleri almasını ve toksik maddelerden arınmasını istemektedir.
Ayurvedik beslenmede bütün işlenmiş gıdalar beslenme programından çıkarılır ve bitkisel kaynaklı beslenmeye önem verilir. Ayurvedik beslenme doshaya uygun olmalıdır. Baskın olan doshanıza göre besinler tüketilmelidir. Böylece zihninizin ve bedeninizin dengede ve sağlıklı olmaktadır.
Ayurvedaya göre Vata doshanız baskın ise tercihiniz tatlı, tuzlu ve ekşi tatlardan yana olmalı, yağlı ve sıcak yiyeceklerden uzak durmalısınız. Soğuk, çiğ ve acı besinlerden kaçınmalısınız. Vataya uygun ot ve baharatlar ise fesleğen, defne, tarçın, karanfil ve adaçayıdır.
Ayurvedaya göre Pita doshanız baskın ise tercihiniz tatlı, acı ve keskin tatlardan yana olmalı, ekşi ve tuzlu tatları tercih etmemelisiniz. Pitaya uygun ot ve baharatlar ise sandal ağacı, yasemin, nane, lavanta, rezene ve papatyadır. Ayurvedaya göre Kapha doshanız baskın ise tercihiniz acı, keskin ve buruk tatlardan yana olmalı, tuzlu ve yağlı yiyecekleri tercih etmemelisiniz. Kaphaya uygun ot ve baharatlar ise karanfil, ardıç, mercanköşk ve tarçındır.
Ayurvedik Beslenme ile Zayıflamak Mümkün mü?
Ayurvedik beslenme kurallarına göre beslenmek kilo vermenize yardımcı olabilir. Ayurvedik beslenme, dengeli planlanmış bir diyetle takviye edildiğinde kilo vermeye yardımcı olabilir. Fakat diyetin bireye uygun, sürdürülebilir ve yaşam biçimi haline getirilmesi önem taşımaktadır.
Ayurveda ile Zayıflama Yöntemleri Nelerdir?
- Öğle yemeği öğünü atlanmamalıdır.
- Gündüz uykusu bırakılmalıdır.
- Et tüketimi azaltılmalıdır.
- Baharat tüketimi arttırılmalıdır.
- Yemekleri sıcakken tüketmeye özen gösterilmelidir.
- Yemekler tazeyken tüketilmelidir.
- Yemekler çiğneyerek tüketilmelidir.
- Yemeklerin arasında bekleyerek sindirim kolaylaştırılmalıdır.
- Yemekleri aynı saatlerde yemek gibi yemek rutini oluşturulmalıdır.
- Yemekler açken tüketilmelidir.
- Mutsuz bir ruh halindeyken yemek yemekten kaçınılmalıdır.
- Yemek yediğiniz ortama önem verilmeli ve güzel ortamlarda yemek yenmelidir.
- Yemekleri oturarak tüketmeye özen gösterilmelidir.
Ender Saraç’la Ayurveda
Her diyetin mutlaka kişiye özel olması gerektiği görüşünde olan Uzman Doktor Ender Saraç’ın prensipleri doğrultusunda kliniğimizde diyet programlarımızı Ayurveda’ya göre hazırlıyoruz. Öncelikle gerekli tetkikler yapılarak kişinin beden tipi yani baskın olan doshası tespit edilmektedir. Sonrasında kişinin baskın olan doshasına göre beslenme programı kişiye özel olarak hazırlanmaktadır. Ayurveda metabolizmanın canlanması, toksinlerin atılması, kas ve kemik gibi kaliteli dokuların korunması, daha çok göbek ve bel civarındaki yağlardan verilmesi sağlanarak Ender Saraç’la başarı ile uyguladığımız bir tekniktir.